Cornucopia?

2010-05-04 13:43

Ja, Europas folk, res er!

I Grekland går nu tongångarna från kommunisterna under masstrejken i landet att "Europas folk, res er!"

Jag håller med. Europas folk, res er och säg ifrån. Säg ifrån att ni inte vill betala för Greklands överkonsumtion av ickefinansierade pensioner, välfärdssystem och överlöner och bonusar inom statliga jobb!

Grekerna kan själva betala för sig själva. Eller som de brukar göra, ställa in betalningarna på utlandsskulderna. Finns ingen anledning att svenskarna skall ställa upp med 2600:- SEK per huvud för att belöna slarvig grekisk ekonomisk politik under decenniet som gått.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

20 kommentarer:

 1. Helt seriöst. Det som väntar kommer leda till ett helvete för många miljoner. Även för oss i Sverige. Jag tycker detta är obehagligt.

  /Anonym

  SvaraRadera
 2. Ärligt talat kan inte deras stadsanställda strejka i si så där 20 år , så är underskottet och stadsskulden borta............

  SvaraRadera
 3. Håller med dig Cornu. Om jag överkonsumerar eller överbelånar så är det jag och ingen annan som får betala till sist.

  Fast jag gillade den där idén om att få en grekisk ö för bidragen. Det vore ju rimligt.
  /Morfar

  SvaraRadera
 4. Man kan raljera mycket om det här, men jag tror situationen är farlig.

  Om det är så att det stora folkflertalet över tid vant sig vid en viss standard och nivå så är det lätt de tycker att de också har rätt till det. Finns säkert många argument för det i det enskilda fallet.

  Om sedan situationen innebär att det måste skäras och försämras kraftigt ligger det nära till hands att man skyller på någon annan.

  När det sker för väldigt många människor samtidigt och dessutom i många länder på relativt kort tid (några år) så ligger anarki och upplopp nära till hands.

  Sker det kan situationen lätt hamna bortom kontroll och landa i kaos. Inget man vill se. Dagens demonstrationer blir i ett sådant perspektiv en mild fläkt i jämförelse.

  Det är oerhört viktigt att ha budget och finanser i balans samt ett läge där det absoluta flertalet upplever att tingends tillstånd är någorlunda rättvisa. Speciellt om det ska minskas i stället för att gräla om fördelning av överskott och tillväxt vilket vi varit mest vana vid hitintills.

  Det första offret på altaret blir Euron.
  /Morfar

  SvaraRadera
 5. Ännu än skarpsynt analys av "mystomten" :

  http://www.youtube.com/watch?v=An3vcFomtHk&playnext_from=TL&videos=AHmPbGXITIY&feature=sub

  SvaraRadera
 6. Ni skitsnackar då Ni säkert vet att krisen skapades av bankerna och då i USA…

  De nyliberala idéerna kom från Nordeuropa och nu visar det sig att folk inte kan lita på de räntor man utlovar och att kommunismen har rätt i sin kritik av kapitalismen…

  Hur kan Ni påstå att Grekerna levt på Era pengar då Grekiska staten lånade pengarna i samband med de olympiska spelen och i syfte att köpa vapen då man tvingas till det om man är med i NATO…  Man tvingar små stater köpa vapen samt skit teknologi, man invaderar länder som man gjort förut 1946 med grekland , tvingar folk underkasta sig dynastier som stöder utländska intressen, vill folk inte ha de så ordnar man med militärkupp så man gjort i grekland 1967….  Man lovar nya ordningar gemenskap, ny Europa…  Man påbjuder via Manstrigt, samt via Lissabon fördrag privatiseringar utförsäljning av staters egendomar och lovar stödja om storfinansen får för sig…..  Men när länderna attackeras av valuta spekulanter så skyddar EU de politiska bedragarna samt de bedragare ur storfinansen… och låter Er media smutskasta folk….?  Glöm ej att grekland är nyliberal och allt kostar: skola, vård, omsorg m.m.  Ingen ger folk någon trygghetsgaranti där!

  NI BORDE SKÄMMAS!  Läs om Grekernas pensioner:

  Förut var det så att kvinnorna gick i pension vid 60 och män vid 65. Några som jobbade på tunga jobb, som byggnadsarbetare, gruvarbetare och sånt som fick gå vid 60.  Nu alla går vid 65 och det finns förslag att man ska gå vid 67 eller 70.

  70% av pensionärer har mindre än 600 euro i månaden. Bönderna får under 300 euro i månaden.

  Med förslaget som finns nu kommer dem att förlora 20% av sin årsinkomst.  Mvh

  SvaraRadera
 7. Det är inte Grekland som har problem. Det är deras långivare, men de har i sin tur skyddat sig med CDO och CDS:ar från de fyra stora New York bankerna.
  Någon som hört talas om derivat försäkringar??

  SvaraRadera
 8. Alltså, ibland är det nästan så att man ger upp hoppet om mänskligheten! Hur oändligt korkad är det tillåtet att vara? Eller är det helt enkelt så att om man levt nog länge över sina tillgångar, så tror man att det går att göra det för evigt, att pengarna kommer som manna från himlen?

  Egentligen borde inte grekerna få några lån av IMF. Då skulle Grekland tvingas att ställa in betalningarna nästa vecka, och då är det i viket fall som helst slut på excesserna, eftersom det inte finns några pengar att betala ut.

  SvaraRadera
 9. Citat från Anonym 15:40
  Alltså, ibland är det nästan så att man ger upp hoppet om mänskligheten! Hur oändligt korkad är det tillåtet att vara? Eller är det helt enkelt så att om man levt nog länge över sina tillgångar, så tror man att det går att göra det för evigt, att pengarna kommer som manna från himlen?

  Ett riktigt schysst citat! Byt bara ut pengar mot energi, så blir det ett helt annat perspektiv...

  Eller är det helt enkelt så att om man levt nog länge över sina tillgångar, så tror man att det går att göra det för evigt, att energin kommer som manna från himlen?

  SvaraRadera
 10. @Anonym 15.38
  "Ni skitsnackar då Ni säkert vet att krisen skapades av bankerna och då i USA"

  Så det var bankerna som TVINGADE Grekland att låna över tusen miljarder kronor?

  "nu visar det sig att folk inte kan lita på de räntor man utlovar"

  Man kan lita på räntorna under en eventuell bindningstid, naturligtvis inte längre än så, och det är det ingen som har påstått heller. Det är helt självklart att den som har väldigt stora skulder tvingas att betala högre ränta, eftersom det är större risk att låna ut till någon med stora skulder. Skulle du låna ut dina egna pengar till någon som du inte tror kommer att betala tillbaka?

  Ett bevingat ord förresten, "den som är i skuld är icke fri". Så är det, är man skuldsatt så är man beroende av den som lånat ut.

  "Hur kan Ni påstå att Grekerna levt på Era pengar då Grekiska staten lånade pengarna i samband med de olympiska spelen"

  Nej, det handlar inte om att Grekland lånade pengar i samband med olympiska spelen. Det handlar om att de VARJE år har spenderat över 100 miljarder kronor mer än de haft i statsinkomster. Det handlar om att de har en ofantligt stor och dyr statlig sektor, och att de har ett ofantligt dyrt socialförsäkringssystem.

  Dessutom är det faktiskt upp till det grekiska folket att välja politiker som representerar deras vilja. Och med strejkerna nu så ser vi ju att grekernas vilja är att leva över sina tillgångar, spendera pengar som inte finns. Det är precis som någon som lever på sitt kreditkort, det går ett tag. Men till slut brakar luftslottet samman.

  SvaraRadera
 11. Anonym 15:38... Jag vill bara summera din frågeställning och få bekräftat att jag förstått den innan jag fortsätter.

  Så det var alltså inte grekerna själva som lånade pengarna?
  Det var inte grekerna som lät sin offentliga sektor växa till att bli en offantlig sektor?
  Var det grekerna eller vi som ansökte om att få OS i Athen resp grekiskt medlemskap i NATO?
  Var det USA som lånade åt grekerna?

  Och jo, vi i Sverige betalar för deras situation redan iom att vi är nettobidragsGIVARE i EU och grekerna är mottagare.

  SvaraRadera
 12. Skitsnackarna är igång...
  Kommer Ni att säga samma sak till de stackare som kommer att drabbas om bostdsräntorna når 6%....?
  Kommer dessa nu driftiga arbetare,ingenjörer m.m. av Er då kallas för lata skumma som levet över sina tillgångar?

  SvaraRadera
 13. Tro ni idioter att bankerna som ny tvingar folket i grekland att betala över 7% ränta ...
  skall dela pengarna med Er?

  Är Ni så korkade?

  SvaraRadera
 14. @Anonym 16.22 - Ja du, det kan du lita på! Jag kommer att säga exakt samma till dem som inte längre har råd med sina huslån när räntan når futtiga 6 %. Att låna helt hysteriskt med den extremt låga ränta vi har just nu är extremt riskfyllt. I ett historiskt perspektiv är till och med 6 % en LÅG ränta, har man inte råd med det, så har man definitivt levt över sina tillgångar.

  SvaraRadera
 15. Anonym, jag instämmer helt. Den som tagit för stora lån till låg ränta har ingen annan än sig själv att skylla.

  SvaraRadera
 16. Oj vad många insnöade komentarer.

  Som att någon skulle bli utlovad oändliga krediter till låg ränta... Om bostadsräntorna når 6%? Jösses det är så man blir mörkrädd. Historiskt är en boränta på 6% ganska lågt, eftersom man ofta bor länge i en bostad bör man ju klara BETYDLIGT högre räntor än så. Riksbanken säger ju att en neutral ränta är runt reporänta 4% alltså en boränta på 5,5% om man är hårt belånad. Sedan mer om det är högkonjunktur och mindre om det är dåliga tider.

  Vi har extremläge neråt just nu, men att inte det motsatta skulle kunna inträffa är oerhört naivt. Kan man inte inse att man måste i alla fall överleva en boränta på 10% är man RIKTIGT illa ute då bopriserna när detta inträffar kommer att ha gått ner ordentligt!

  Så se till att spara och amortera om man vill ha en trygg framtid, drivor av skit gör ingen lycklig men följande text har aldrig varit mer sann "Den som är i skuld är icke fri"

  SvaraRadera
 17. Hmm, vad kommer att hända med räntor mm om Storbritanniens kommande PM blir tvungen att göra som Heath 1976 ? Notera vad 'the old Lady at Threadneedle Street', Mervyn King nyss uttalade sig om den brittiska ekonomins framtid ....Grekland är bara småpotatis

  SvaraRadera
 18. "Anonym, jag instämmer helt. Den som tagit för stora lån till låg ränta har ingen annan än sig själv att skylla."

  Men hallå, Cornucopia, är du normalbegåvad eller vad är problemet? Den stora och enda egentliga orsaken till problemen är självklart och oomtvistligen centralbanken, Sveriges Riksbank. Vi folket har aldrig någonsin valt eller önskat att ha en skuldbaserad ekonomi med en centralbank som kan skapa pengar uppbackade av ingenting och bestämma räntan på dem efter eget godtycke. Det är centralbanken ensam som är ansvarig för den inflation som är orsaken till att ett gram guld nu kostar flera hundra kronor, mot mindre än 2 kronor och 50 öre när valutan var ny 1873. Nästan hela valutans värde är alltså borta och samtidigt har folket större skulder än någonsin. Vad vi ser nu är resultatet av decennier av centralbankstyranni som kommer att kulminera i hyperinflation med räntor på kanske tusen procent och ett guldpris som vi idag inte kan föreställa oss. När hela finanssystemet rasar ihop kan Riksbankens sista drag mycket väl bli införandet av trämyntfot i Sverige, när alla metaller är för dyra, eller om inte annat för att förmå folk att sluta elda upp sedelbuntar.

  SvaraRadera
 19. Bara för att Riksbanken sänkt räntan så är det fortfarande ingen som tvingar dig att börja låna pengar.

  Och jag har aldrig påstått att jag är något annat än normalbegåvad.

  SvaraRadera
 20. uppfattar blogginlägget som lite för enkelt och inte särskilt vidsynt , visst kan jag hålla med om några av de mest flådiga uttalandena men ärligt talat så är det många Greker som haft skitlöner och skitpensioner de sista 20 åren så att utmåla ett helt land på detta sätt vinner inte mina sympatier.

  Sebastian : Håller med dig !

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...