Cornucopia?

2010-05-10 07:06

55 200:- SEK per barnfamilj

I ett försök att lugna marknaderna föreslår (notera föreslår, inte fattar beslut om) nu EU-länderna att ett krispaket om 720 miljarder euro i främst utlovade garantier från EU-länderna skall finnas i beredskap.

Det är ca 1430 euro per EU-medborgare, eller drygt 13 800:- SEK per person i EU, från spädbarn till pensionärer. En barnfamilj med två barn behöver alltså hosta upp 55 200:- SEK till det här räddningspaketet, utöver de 10 400:- SEK för en barnfamilj som vi svenskar redan gett bort till Grekland. Så var det med Anders Borgs retorik om att vi svenskar inte skall betala för 40-åriga pensionärer i Grekland.

De här pengarna finns förstås inte, utan handlar bara om skulder som skall betalas med andra skulder. Men framför allt så skall pengar omedelbart tryckas upp av ECB och mot reglerna användas till att köpa krisande länders statsobligationer. Sk "kvantitativa lättnader". Tryckande av nya pengar ur inget. Inflation helt enkelt. Reglerna kommer man runt genom att inte köpa obligationerna direkt från euroländernas stater, utan genom att köpa dem från banker.

Som bekant är vårt pengasystem sk fiatpengar, dvs de skapas via lån, bl a från centralbanker. Detta ökar mängden pengar och med det inflationen.

I praktiken blir det inget stöd för euron att man trycker upp mer euro för att köpa euroobligationer. Räntorna för PIIGGS-länderna kanske tillfälligt faller, men framför allt bör beskedet efter den första euforin sänka euron eftersom ECB tagit steg i samma riktning som Zimbabwe, som det senaste decenniet provat att trycka pengar för att betala sina skulder.

Eller tror ni att en europeisk barnfamilj har 55 200:- SEK att ställa upp med i någon kombination av höjd beskattning och inflation.

Vi får också se hur det blir med de där garantierna när de väl skall användas.

En titt på Asienbörserna under morgonen. De rent asiatiska Nikkei och Hang Seng stiger, men mest intressant är det att titta på Australiens All Ordinaries-index, då Australien mer följt utvecklingen för t ex franska CAC40.

AORD öppnade oförändrat, men har sedan dess tagit igen hela fredagens nedgång, vilket får bli en indikation på hur det kommer se ut i Europa initialt.

Men som alltid när man kissar i byxorna så blir det varmt och gott till en början, men sedan blir det kallt, blött och börjar lukta illa.

Grundproblemet för EU, PIIGGS och euroländerna kvarstår, och allt man nu sagt är att man via (hyper)inflation, höjda statsskulder och höjda skatter skall stödja länder som inte skött sin ekonomi.

Tro inte att EU:s normalbegåvade finansministrar kan lösa själva problemet genom en enda nattmangling en söndagkväll.

Läs även Zero Hedge.

720 miljarder euro täcker inte en Portugals, Irland och Italiens, Greklands och Spaniens skulder. Men speciellt när man slänger in ett G till där, Great Britain, så inser man att de här löftena är en droppe i havet. Å andra sidan har ju Storbritannien en egen valuta och kan alltså trycka nya egna pengar på alldeles egen hand. Precis som Sverige alltså.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

36 kommentarer:

 1. och jag fattar ingen ting,det lånas ut pengar för att lånade pengar skall betalas och räcker inte detta så lånas det ut mer pengar för att lånen skall betalas.
  finns det verkligen någon logik i detta ? i slutändan.
  jag bara undrar

  SvaraRadera
 2. Jag vet inte men det känns en aning som att försöka släcka elden med ohyggliga mängder bensin.

  Det är ganska komiskt hur de flesta medier i sin nyhetsrapportering är hyggligt okritiska till paketet, "700 miljarder euro? Ja ja, vad bra då. Då kör vi på som vanligt, business as usual".

  Det ligger som något sorts mantra att man skall lugna marknaden, nästan lite obehagligt.

  Blir säkert en initial hausse, det tror jag med. Men sen då?

  SvaraRadera
 3. ja ett litet rally blir det nog,men sen behövs det nog inte mycket i dålig nyhetsväg för att vi börjar en negativ trend,tycker det varit för mycket positiva tongångar i usa på sista tiden,så det börjar säkert där igen.
  man får se till att ligga på rätt sida när det händer:)

  SvaraRadera
 4. Mja, Sverige är väl inte med från start utan snarare får vi besluta från fall till fall om vi vill gå med och ha egna villkor för utlåningen. Det är i alla fall så jag tolkat det.

  "Det är euroländerna som genom bilaterala lån eller garantier ska säkra de 440 miljarderna, om paketet behöver aktiveras.

  Men även Sverige kan komma att bidra, trots att det handlar om pengar till euroländer.

  - Det kommer vi i så fall besluta från land till land, när ett land har bekymmer och ansöker om de här pengarna. Vi är inte medlemmar i euron och vi är följaktligen inte legalt omfattade. Men vi har naturligtvis beredskap att pröva varje program för sig, sade Anders Borg.
  "

  SvaraRadera
 5. Dom är fantastiska våra politiker, skapar lite mera papperspengar och problemet är löst för stunden. Fiatsystem är drömmen för våra politiker. Man kan alltid ta pengarna från folket via inflation. När ska folk vakna?

  Nu sparkar man hinken framför sig ytterligare ett tag.

  \PD

  "Vi hade iaf de bra tills de krasha"

  SvaraRadera
 6. Detta kommer att hålla även denna gång: Man kan inte lösa denna världens problem med samma tänkande som skapade dem"

  Albert Einstein

  SvaraRadera
 7. Man jobbar och sliter, försöker göra sitt bästa. Betalar skatt och röstar demokratiskt. Vill tro på en bättre framtid.

  Och så har vi representanter som gör detta? Man tar sig för pannan och funderar på att bli religiös. Det kanske hjälper.
  /Morfar

  SvaraRadera
 8. Du har missat "grejen", tanken är inte att ECB skall stå för fiolerna, det är Tyskland mm som Borgar för Grekerna mot en riskpremie. Pengar skall lånas upp på den fria markanden. ECB har däremot sagt att man tillfälligt kan gå in och lösa likviditetsproblem med uppköp av obligationer. Om man bara sätter ordentlig press på grekerna att skära ner på sina utgifter osv så kan nog detta bli bra. Portugal och Spanien tycker jag är lite orättvist drabbade av detta, de har visserligen stora budgetunderskott men relativt små stadsskulder. Sätts bara åtgärder in så finns det ingen anledning att gasta om dem. Storbritannien har blivit av med pucko Gordon så de lär också fixa till sina finanser.

  SvaraRadera
 9. Morfar, det är vetenskapligt bevisat att människor med en religös tro klarar kriser och umbäranden mycket bättre. Psykologiskt alltså. Är man bara religös står man ut med vilken skit som helst.

  I takt med minskad religositet i samhället ökar också utbrändhet, stressymptom etc.

  SvaraRadera
 10. Skrattar hela vägen till banken där jag officiellt enbart har skulder men inofficiellt enbart har fysiskt guld, hahaha.

  SvaraRadera
 11. Brodeur, Tyskland har redan en statsskuld på över 70% av BNP, och skall nu alltså låna ännu mer pengar...

  SvaraRadera
 12. Ok.. men hur ska man agera då, stänga björnen och skaffa en tjur, eller?
  Nu ångar jag att jag låg kvar med björnen över helgen.

  Henrik L

  SvaraRadera
 13. Henrik L, man kan inte pricka allt perfekt. Flute sålde björnen i fredags, det var perfekt så här i backspegeln. Jag låg kvar. Inte perfekt.

  Nu väntar jag på klockan 0915, så får vi se hur det ser ut då. Kan vara en överreaktion i öppningen.

  SvaraRadera
 14. Fattar inte riktigt varför ni ständigt babblar om inflation när vi har Centralbanker som styr mot låg och förutsägbar inflation. Ni verkar ha svårt att skilja på M0 och M3(eller motsvarande). Eller förstå att pennigmultiplikatorn( länken mellan dem) varierar över tid, särskilt i kristider som de vi har sett de senaste åren. Om multiplikatorn minskar från ca 15 till 10 så ger en tillfällig ökning av M0 med 50 % prisstabilitet i stället för kraftigt deflation. Centralbankerna trycker inte pengar och staten spenderar dem man ger lån till bankerna så det skall finnas pengar att låna ut. Dessa lån drar man sedan in när tiderna blir bättre. Många som skriver här tycks tro att bankverksamhet är negativ för att den ”skapar” pengar, tvärt om så är en fungerade finansiellmarknad väldigt viktigt för resursallokering.

  SvaraRadera
 15. "Tryckande" av pengar är ett bildligt begrepp, inte bokstavligt. När centralbanken lånar ut pengar till banker så trycker den nya digitala pengar, pengar som inte fanns innan. Balansräkningen fortsätter vara i balans, men omslutningen blir större.

  SvaraRadera
 16. 70 % är inte mycket, de gör det för att de måste inte för att de är slösaktiga. Är det något land som har extremt hög trovärdighet när det gäller penningpolitik så är det Tyskland. Det som är beklämmande är att Grekerna inte drog i handbromsen när krisen kom. I grund och botten är detta paket att ta puckopolitiker i örat. Sluta upp att spendera pengar som ni inte har innan skulden är för stor. Sedan blir man så trött när man ser alla dumma kommunister som springer runt på gator och slänger sten mm. Fattar de inte att de har levt upp andras pengar i egen hög person. Socialism är i och för sig en form av stöld så de begriper nog inte bättre.

  SvaraRadera
 17. ”Concan” det är väldigt stor skillnad på att tycka upp och spendera planlöst och att låna ut till bankerna. Lånen kan dras in för att kontrollera pennigmängden vid behov( till ex som jag redan nämnt vid kraftigt fluktuerande penningmultiplikator). Spenderar staten pengarna så är det redan kört.

  SvaraRadera
 18. brodeur, förvänta dig inte att kreditinstituten jublar när tyskarna passerar 100%

  SvaraRadera
 19. avanza har tekniska problem nu igen när jag vill logga in.. hände någraggr förra veckan också.

  Henrik L

  SvaraRadera
 20. Var också drabbad ett tag i morse, verkar instabilt dvs överbelastat. Å andra sidan innebär det att man inte gör ngt överilat.

  SvaraRadera
 21. Joakim Persson2010-05-10 09:24

  Intressant öppning, kraftigare upprekyl än väntat.

  Får se hur lång tid det går innan ångan tar slut. Ganska mycket "Lehman Brothers"-vibbar över det nuvarande beteendet, kanske snart kan vara läge att ställa ut lite optioner med tanke på den enormt stigande vollan?

  ... har inte sålt av något eller tagit negativa positioner, vad som helst kan hända...

  SvaraRadera
 22. Den som är intradagdaytrader har nog kul nu. Härlig volla. Har stoppat (säkrat vinst) i börjarna, men går nog in i björn igen om det stiger vidare.

  SvaraRadera
 23. Varför skulle Tysklands skuldsättning passera 100 % ?? Nu har de underskott i megalågkonjuntur som kommer att vändas till åtminstone underskott som understiger tillväxten, då börjar de i praktiken att minska sin skuld.

  Apropå uppgång, vänta tills USA öppnar då kommer ytterligare ett skutt uppåt. Om ”markanden” nöjer sig med detta så lär börsen snabbt återhämta sig till tidigare nivåer. In och köp i Ryssland vet ja.

  Bull Bull Red Bull !!!!!

  SvaraRadera
 24. Tror det är andra droger inblandade än Red Bull här. Inte hos dig personligen brodeur, men hos marknaden. Måste komma en rekyl under dagen. Fast timing är förstås allt.

  SvaraRadera
 25. Kan för övrigt finnas en hel del negativa stoplossar runt OMXS30 1010-19, där vi är snart, dvs det kan bli ytterligare short squeeze strax. Eller så vänder det på 1010-1019.

  SvaraRadera
 26. Nu köpte jag lite björnar igen. Får se om det håller.

  SvaraRadera
 27. Jag kom inte in i XACT Bull 2 som jag ville imorse. SEB verkar ha en fruktasvärt trög tjänst för oss småsparare.

  Kanske bättre att snabbt glömma det debaclet och positionera sig för en Bear, för inte kan vi sluta på plus 6% vid dagens slut...?

  Så STORA rubriker är det inte och så fort glömmer vi väl inte den faktiska situationen, eller så gör vi det.

  SvaraRadera
 28. Jag köpte iaf XACT Bear 2 på OMXS30 runt 1000. Ligger lite plus just nu, och tror inte heller att vi slutar på +6%. Men jag har fel förr.

  SvaraRadera
 29. Min son lånade till en lägenhet. Nu kan han inte betala räntan på den och har råkat ut för SMS låneträsket.
  Jag tar honom i örat men kan inge släppa blodsbandet fritt utan belånar villan och lånar ut till honom så han kan lösa SMS lånet så räntan blir 5% i stället för 16%.
  Själv har jag inga problem att låna till 2% ränta.
  Men han får skärpa sig och se till så hans ekonomi klarar de 5% på räntan.
  Annars kanske vi får svårt komma överens om den bil jag tänkte sälja till honom, som jag tänkte tjäna rätt bra på ;-)
  Familjen framför allt!/Oppti

  SvaraRadera
 30. Eller så här: "Vi bekämpar inflationen till varje pris, kosta hur många miljarder eller biljoner det vill."

  55000 spänn! Det får man en väldig massa Toblerone för!

  SvaraRadera
 31. Det var väl nästan exakt det belopp som Toblemona köpte Toblerone (och "lite annat") för? 57600 var det väl?

  Kort sagt, det är bara att ta det på kortet som förskott på lönen...

  SvaraRadera
 32. 1...Inflation (monetary inflation), är stöld!

  2....Inflation (monetary inflation) plus skatt är dubbel stöld.

  Kan inte politikerna bestjäla oss på det ena sättet så hittar de strax på ett annat. Hur ska vi få stopp på dessa politicians innan de sätter oss alla i fattighuset inkl framtida generationer EU-medborgare??

  Vem har gett dagens politiker rätt att skuldbelägga framtiden? Svar: de har aldrig fått den rätten och kommer aldrig kunna få den rätten. De har bara tagit sig den makten för att kunna klamra sig fast vid makten en liten stund till.
  Antingen vet dom inte vad de gör (criminally insane el totalt inkompetenta sitt ansvar) eller också vet de (plain criminally).

  SvaraRadera
 33. 55200 per familj, är det samma familj vi pratar om som knappt har 10000 sparat på bankkontot? Jo tjena, tack för kaffet!

  SvaraRadera
 34. Då är det bara att krypa till korset och erkänna att man(jag) hade fel, OMXS30 gick i hamn gått och väl över 6%.

  Som ett resultat gick jag back dryga procenten i min dagshandel med Bear.

  SvaraRadera
 35. JCSuperstar2010-05-11 06:37

  Trolla bort sin skuld genom att trycka nya pengar går bara och göra om man bara har eller majoriteten av skulderna är utställda i nationell valuta. Detta är olyckligtvis inte fallet för var sig Sverige eller GB, troligen bara en utväg för USA. Men vi går väl samma väg till mötes och vi får väl hoppas att USA trycker mer pengar än oss och på det sätt trollar bort våra skulder samtidigt

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...