2010-03-25

Whoops

Statistik är bedrägligt. Inte bara går det att vrida och vända på hur man presenterar den, sättet den samlas in på och hur olika saker definieras kan också ändras.

Eller så gör man bara helt enkelt fel.

Som Statistiska Centralbyrån gör i sina Excelark.

SCB råkade för 2006 och 2007 registrera både marknadsvärdet (=marknadsmässig förmögenhet) och taxeringsvärdet (taxerad förmögenhet) hos både säljare och köpare av fastigheter under dessa åren. Det här ledde till att enligt förmögenhetsstatistiken så var svenska folket 500 miljarder SEK rikare än de egentligen var. 55 000:- per person...

Kort sagt så kan ni bortse från de grafer jag gjort över svenska folkets förmögenheter här på bloggen.

För sedan 2006 respektive 2007 har inte SCB längre gjort några sammanställningar av dessa, pga borttagandet av förmögenhetsskatten. Däremot går det att titta på hushållens finansiella sparande, men det inkluderar inte fastigheter.

Numera står det "korrigerad 2010-03-22" på all data för förmögenhet.

Tack för det, SCB.

Nu har jag att göra om ett antal gamla inlägg. Återstår t ex att se om Älvkarleby fortfarande är den kommun med högst medel för riktigt rika, eller om dessa råkade sälja någon fastighet det året, och alltså både fick tillgodräkna sig pengarna för försäljningen plus värdet på fastigheten.

Men det slutar inte där. SCB har också räknat fel på kommunernas ekonomi. Rena Grekland det här alltså, förutom tidigare felräkningar av inflationen. Och man överskattade även handelns siffror så sent som i januari.

Kan man lita på SCB ställer sig journalisterna frågan, och SCB svarar "självklart".

Nja.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

2 kommentarer:

  1. Goda nyheter, och sen en korrigering till det sämre i efterhand? Låter som amerikansk statistik. Fast de brukr vara bättre på att hålla tyst om korrigeringarna.

    SvaraRadera
  2. Det är ändå skönt att man i Sverige kan erkänna sina misstag. Undrar om dessa fel hade redovisats i en diktatur eller om de inte gör fel där....

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...