Cornucopia?

2010-03-15 08:59

Skuldkrisen uppdaterad: Nordamerika

Tillägg: För en nyare, och mer korrekt graf, se senare inlägg.

Kanske inte på allmän begäran, men med visst intresse från såväl läsare som mig själv så har jag även lagt in de tre nordamerikanska länderna i gårdagens skuldkrisgraf. Datat för dessa är hämtad från Wikipedia, och baserar sig på CIA:s databas. Skillnaderna gäller helåret 2008 mot helåret 2009, vilket alltså inte är exakt samma period som jag använt för Europa.

USA flåsar Grekland i nacken, en har till skillnad mot Grekland inte klubbat ett enda åtstramningspaket. Visserligen talade Obama om att frysa budgeten, undantaget en lång rad ... undantag, men även det som skulle frysas har nu övergivits och nya utgifter har klubbats. Men vad USA behöver är inte en frysning av underskottet, utan en reduktion av underskottet.

Dessutom handlar skulderna ovan bara om utestående skuld i statspapper, och inte ofinansierade åtaganden som pensionssystem mm, unfunded liabilities.

Kanada knuffas tillsammans med Portugal och Frankrike, medan Mexico försöker jaga Irland i att snabbast öka sin skuld.

Jag tänker lägga in fler länder, bl a Island och Japan, men av pedagogiska skäl så gjorde jag det inte nu, eftersom de befintliga länderna ovan försvinner när man lägger till Japans statsskuld (192% mot knappt 120% för Italien) eller Islands ökning av sin statsskuld (drygt 80% mot knappt 25% för värstingen Irland).

Sedan skall jag nog piska om siffrorna på att alla basera sig på CIA:s siffror för helår 2008 och helår 2009, vilket kommer innebära lite småändringar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

6 kommentarer:

 1. Av detta kan man dra slutsatsen att Sverige, Norge, Estland och Bulgarien borde starta en egen valutaunion ;-)
  Tack för bra och tydliga sammanställningar!

  SvaraRadera
 2. Eller att EU:s ränta och eurons växelkurs har varit anpassade till Estlands och Bulgariens ekonomier, och att Sverige och Norge haft egna valutor samt ansvarsfull ekonomisk politik.

  Sverige och Norge kan väl ingå union oavsett. Norge behöver ju lite hjälp när gasen och oljan nu sinar, så jag tror att vi kan komplettera varandra rätt väl.

  SvaraRadera
 3. Hur ligger Schweiz till?

  /Nyfiken

  SvaraRadera
 4. Ta gärna med Turkiet & Ryssland ( har dessas fonder ) även.
  Tack än en gång för en underbar blogg.

  SvaraRadera
 5. Stämmer det verkligen att Norge har större skuld per inv än sverige....
  de har ju en sanslös stor oljefond.

  SvaraRadera
 6. Av det kan vi lära att det inte är så bra att förvandla i-länder till importberoende, skuldsatta bananrepubliker genom att flytta all produktion till 'låglöneländer' för då blir handelsunderskottet också rekordstort och det hjälper inte upp siffrorna, eller? (fråga från urbota lekman).

  När blir Kinas yuan den nya världsvalutan?
  Och post-kommunistiskt förklädd imperial konfucianism den nya ideologiska överbyggnaden?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...