Som replik på “larmet” om att den helt sunda och härdiga fårrasen Dorper kommer födas i Sverige under våren, så går allas vår värsta miljöhycklare och populist Marit Paulsen ut och kräver lagstiftning.
Som bekant vurmar Marit Paulsen för genmodifierade grödor, och nu har vi även fått in just GMO-potatis i EU, med oövergripliga konsekvenser på sikt. Att då som henne angripa frågan om sunda fårraser som Dorper, en enkel korsning som avlats fram naturligt, är värsta sortens hyckleri.
Dessutom finns det redan lagstiftning som säger att får har rätt att gå ut på sommaren, så hon försöker slå in (bokstavligen) öppna dörrar genom att visa sin okunnighet och kräva lagstiftning som redan finns.
Nej, kärringen borde fortsätta att hålla tyst i frågor hon inte förstår, som t ex det ekologiska jordbruket. Eller så kan hon som politiker börja med att läsa på. Det måste vi jordbrukare göra, men läskunnighet är kanske för mycket att begära av en politiker som normalt får en PR-kit från lobbyister i sitt knä och sedan avlönad med skattepengar går ut i media och för vidare lobbyisternas åsikter.
I övrigt hänvisar jag till tidigare inlägg idag.
Vad tanken var med att svartmåla den mest miljövänliga och sunda köttproduktionen vi har i Sverige, nämligen lammköttet, får man fråga SR och SvD som drog igång drevet. Djurhatarna (dvs veganer och vegetarianer, som helst vill se att alla djurbesättningar slaktas ut en gång för alla) gnuggar väl händerna och skålar i champagne importerad med fossila bränslen till de influgna frukterna och grönsakerna från Sydafrika, tillsammans med PK-maffian på SR, speciellt P3.
14 kommentarer
Vart tog ditt bidrag om fårskötsel vägen?
Har inte läst ett inlägg med så mycket sakfel – någonsin!
Månskensbonde – bli vid läst – om du inte ens vet att ett bilamm inte äter någonting annat än just mjölk från tackan.
Ligger längre ner.
Dilamm. Öh. Definitionen varierar. Upp till tre månader iaf, och nej, redan efter några dagar börjar ett lamm att smaka på det mamman äter för att börja få igång våmen. Men de fortsätter dia så länge de går med mamman, iaf fram till 3-5 månaders ålder. Det är förstås vanligt att man separerar lammen från mamman vid exempelvis 6-8 veckor för att de skall växa snabbare. I värsta fall kan de klara sig utan mamman redan efter drygt fyra veckor.
Media (gammel- bör jag väl tillägga) älskar att fråga de som skriker högst om vad de tycker och de som skriker högst älskar alltid att svara. Marit kvalificerar sig till den gruppen i sömnen.
Nyhet vore det väl först när den kärringen väljer att *inte* vädra stämbanden eller kommer med en mening där populismen *inte* lyser igenom. Inget nytt under solen m a o.
Så här skriver Svd:"Sverige är först i världen med att satsa i stor skala på lammuppfödning inomhus"
Och du Cornucopia skriver" svartmåla den mest miljövänliga och sunda köttproduktionen vi har i Sverige, nämligen lammköttet"
Hormonstinna lamm och får hundratals,gödda med kraftfoder, tvingas vistas inomhus. Miljövänligt, sund ??
Har du problem att ta in information?
Det du refererar till avser 20% av lammen, och enbart de lamm som föds på vintern och slaktas tidigt på våren. På sommaren är utevistelse ett lagstadgat krav.
Att baserat på 20% svartmåla en hel näring är fel.
Fast tycker du att 30-40cm höga veckogamla lamm skall springa runt ute i 80cm djup snö så får det stå för dig.
Lammen fortsätter att dia tackan mer eller mindre ända fram till slakten när flugorna gett sig av i oktober c:a 6 månader gamla. Men de diar inte i slutskedet för mjölkens skull utan mer för att visa tillhörighet.
Att separera lamm och tacka vinner inte lammet på ett dugg i vikt – möjligtvis tackan.
Har aldrig hört talas om några fårfarmare som separerar lammen från tackorna av denna anledning och om någon skulle komma på denna befängda idé behöver de separeras långt ifrån varandra om man inte vill jobba med stängsel både dag och natt.
Du skjuter från höften i alldeles för många sammanhang nu Corn.
Jag vet de som separerar lammen, men det är bara med lammen som skall gå till slakt. Vid närmare eftertanke så gör de detta för att de vill kraftfodergöda lammen på grönbetet, men inte ge kraftfoder till tackorna. Så de jag känner till som gör så drar upp vikten med kraftfoder, inte med frånvaro av mjölk. Du har förstås rätt om diandet i övrigt. Själv slaktar jag i september, när lammen är ca 4-5 månader, men visst fortsätter sparade tacklamm att dia lite för sakens skull efter det.
Vet inte om jag skjuter från höften, eller bara är otydlig. Det är mycket som man tar för givet och inte går in på detalj, ex när jag skrev "vindskydd, tre väggar och tak", det är en förenkling, det finns ju en lång rad regler och rekomendationer kring detta i de styrande förordningarna, storlek, underlag, ventilation vid nock/överkant, men skall man skriva allt 100% korrekt så blir det lika tjockt som lagarna och förordningarna som reglerar detta. Och saknar väl allmänintresse?
Och ja, det går att hantera flugorna vid tidig slakt, men det krävs förstås lite medvetenhet om detta. Skall jag specificera detaljer, eller räcker det så?
Eftersom vi slaktar alla lamm till eget bruk, om de inte skall säljas, så ser inte jag ngt problem med tidig slakt, då vikten inte är 100% avgörande. Skulle man lämna in till slakteri så tidigt skulle man förstås inte få ett öre.
Skulle man inte få ett öre om man lämnade till slakt i september???
Du verkar vara i obalans. Det är högre kilopris i september än i oktober om man nu är ute efter detta.
Klart alla vet hur man kan undvika flugor – men om det handlar om ett tiotal lamm som skall hängas, krävs det en del jobb med både rum och planering. Så visst – allting går här i världen – men det gäller väl ändå att utföra saker på enklast och bästa vis.
Visst är det högre kilopris. Men mina lamm har en slaktvikt på under 15kg i september, och "mitt" slakteri betalade därmed inte ett öre sist jag kollade, eftersom slaktkostnaden äter upp hela nettot för köttet vid de vikterna. Att köttet har högt pris i september beror ju snarast på att det är ganska få lamm som är tunga nog då. Återigen detaljer, detaljer. Måste jag speca allt utan att bli kallad "i obalans"?
Visst krävs det lite jobb med rum och planering när det gäller hängning. Viltsäckar för att hålla ute flugorna hjälper enormt måste jag säga. Fungerar utmärkt. Och för att du inte skall missuppfatta, så kontrollerar man givetvis att säckarna är täta dagligen så eventuella köttflugor som lyckas ta sig in inte orsakar ngn skada. Skall jag gå in på "köttflugans" livscykel, hur många dagar från ägg till maggot till fluga, och hur man identifierar vilken fluga det rör sig om etc? Eller kan vi klara oss utan det? Och nej, köttflugor sprider fö inte sjukdomar, vilket dock husflugan gör.
Ett annat trick för hemmabruk är begagnade kylskåp, som man tömmer på inredning. Därmed kan man hänga kropparna (OK, inte mer än två per kylskåp) och ha exakt koll på antalet graddagar iom att temperaturen går att styra helt jämnt över dygnet. Eller förstås ett kylrum (eg isolerat rum med ett kylagg) osv osv. Så vad tycker du är rätt antal graddagar för hängning av lamm?
Hej du Cornucopia,här får du mera information hur man tar hand om får på vintertid. Alltså djur måste ha möjlighet att välja skydd och värme eller gå ute. Förnuftet säger att djur som kan leva i sådana förhållanden blir friska djur, eller hur? Det verkar så att du är en av dom som fått lysande ideen föda pyttesmå djur, växer och blir köttberg, pengar, pengar lätt som plätt. Du har som många andra köttproducenter tänket men inte ta ansvaret.
Här i alla fall finska fåruppfödarnas diskussion på nätet om får ute på vintertid. Det är faktiskt rörande hur dessa djurägare tänker på sina djur och deras välbefinnande. http://www.lampola.org/index.php?PHPSESSID=298b5f6f3fecc7b901a7573094a4635e&topic=4447.msg55376
hlena:
Läs lite vad han skriver innan du kritiserar! Cornucopias får går faktiskt utomhus på vintern (om de vill). Dessutom är Cornucopias fårproduktion något av det minst kommersiella jag kan tänka mig. Läs som sagt mer av hans beskrivningar ovan!
Hej Flute, jag ser att du har en egen blogg, fåruppfödare och aktiespekulant, precis som cornucopia.
Det är inte vi konsumenter som tvingat fram lammuppfödning på vinter med slakt före påsk. Det är köttindustrin som har skapat "behovet" marknad för olika köttprodukter för olika storhelger. Business as usual.