2009-10-08

Skatt på utdelningar i kapitalförsäkringar

Som alltid när det gäller skattefrågor (och allt annat), så tar jag inget som helst ansvar för hur ni själva agerar. Kontrollera med en skattekonsult och med Skatteverket innan ni gör något.

Inom kapitalförsäkringar skall utdelningar vara skattefria, men som bekant så dras det utländsk källskatt på utländska utdelningar. Oftast rör det sig om 15% i skatt, åtminstone för Kanada.

Tydligen är det möjligt att dra av källskatten, och kvitta mot schablonbeskattningen av en kapitalförsäkring. Jag har själv aldrig gjort detta, men skulle jag gjort det hade det blivit några välkomna tusenlappar om året.

Har man en utländsk kapitalförsäkring så dras det rent av källskatt på svenska aktieutdelningar. I fallet utländsk kapitalförsäkring så drar man av på sin deklaration genom att skriva under Övriga upplysingar att man begär avräkning för källskatt i sin utländska kapitalförsäkring (som man ju själv redovisar i deklarationen), och vilka summor och bolag det rör sig om.

Har man däremot en svensk kapitalförsäkring så blir det mer komplicerat. Då dras ingen källskatt på svenska aktier, men likväl dras de för utländska. Och du kan själv inte begära avräkning, utan då är det ditt försäkringsbolag som skall göra detta. Man kan tycka att de borde göra detta rutinmässigt, men om det är så låter jag vara osagt.

Jag citerar Aktiespararna:
"Sparande i en svensk försäkring kan förstås också drabbas av utländsk källskatt. Då kan försäkringsbolaget begära avräkning för denna skatt så att den inte drabbar ditt försäkringssparande."

Kontrollera med ditt försäkringsbolag om du har en svensk kapitalförsäkring. Nu fabulerar jag fritt: Det kan i värsta fall vara så att de begär avräkning för detta, men behåller pengarna själva. Förtroende bra, kontroll bättre. Jag är också osäker på vad för rättigheter man har att kräva avräkning (och därmed arbetsinsats) från försäkringsbolaget. Internetmäklare som t ex Nordnet och Avanza bygger ju på minimalt med mänsklig arbetsinsats, och om alla kapitalförsäkringsägare börjar begära avräkning så kommer det snabbt börja kosta pengar för försäkringsbolagen.

Hur har du själv gjort?
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

3 kommentarer:

 1. Skatteverket har bekräftat detta för mig. Jag kommer få tillbaka många tusenlappar framöver. Tack cornu.

  SvaraRadera
 2. Har haft detta citat liggande ett tag:

  "10. Går bra attt dra av i deklarationen 2008-05-19 21:21
  Jag hade anledning att ställa en fråga om detta till Skatteverket i fredags (efter att Avanza hade dragit 25 % källskatt på norsk utdelning i min kapitalförsäkring.) Det otvetydiga beskedet var att jag skulle yrka avdrag för den källskatt som jag betalat i nästa års deklaration. Den vänliga damen hänvisade till broschyren "Skatteregler för privatpersoner". På sid 38 står följande under rubriken "Utländska aktier".:

  "Om du har fått utdelning och det inte har gjorts någon maskinell avräkning ska du ansöka om avräkning i inkomstdeklarationen under ”Övriga upplysningar”. Kvitto e.d. på betald utländsk skatt ska bifogas."

  Vad jag förstått är detta inte helt sant. Detta avdrag ska bara gälla om det dragits svensk källskatt också (dvs 15+15% t.ex., där de 15% i sverige får dras av). Men eftersom yrka är fullt lagligt så kan man ju prova. Får man det beviljat fungerar det, annars är inget förlorat

  SvaraRadera
 3. Cornu eller någon annan, har ni kollat vad Avanza säger om källskatten?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...