2009-09-13

Guldpriset i SEK per gram vecka 37, aug-sep 2009 - Pekka ute och cyklar

Guldpriset passerade i veckan som gick återigen 1000 USD, vilket får diverse sifferfetischister att vifta med armarna så de lättar från marken. Andra, som Pekka Kentää hos sponsorsjournalistiktidningen Veckans Affärer, ropar förstås bubbla, bubbla! Det är ju som bekant så att när råvarupriser stiger så är dessa alltid bubblor, men om aktier eller bostäder stiger så kallas det bull market och är förstås aldrig en bubbla utan alltid fundamentalt motiverat.

Som Pekka korrekt påtalar så stiger guldet pga försvagning av USD. Och som svensk är ju guldpriset i USD totalt ointressant. Nej, jag vill nog sortera in Pekka i kategorin sifferfetischister, eftersom han enbart skriker bubbla för att guldet passerat just 1000 USD. 1000 USD är dessutom en nivå som uppnåtts två gånger förut, vilket inte riktigt är hur bubblor uppför sig. Återkom när priset ligger på 1500, 2000 eller 5000 USD, Pekka. Vi har inte nått den maniska bubbelfasen i guldpriset än, fasen då alla privatpersoner börjar köa efter att köpa guld över disk på ICA. Lätt överdrivet kanske, men någon guldrusch föreligger inte. Än.

Så här ser bubblan ut i svenska kronor.

Ledsen Pekka, men om guldet är i en bubbla så är det ju underligt att den inte är på ATH i SEK, vilket vi hade i vintras. Guldet har snarare konsoliderat lite och brutit en fallande trend. Att för det ropa bubbla tycker jag är lite tidigt.

Detaljpriser i SEK per gram för senaste månaden följer nedan.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

2 kommentarer:

  1. Håller helt med, svenskarna är överviktade i aktier och underviktade i råvaror. I mina ögon är råvaror säkrare, ett fat olja, en bushel vete eller ett kilo koppar kommer aldrig bli värdelöst.

    Om Pekka K vore en stor journalist/analytiker borde han kunna förklara varför både börserna och guldet stiger samtidigt istället för att yra om bubbla. Är sanningen för obehaglig för att sättas på pränt?

    SvaraRadera
  2. Lyssnar på radio New Zealand där det talas om "the Beijing put" vilket innebär att Kineserna köper allt guld under 950 Dollar/oz.
    Stämmer detta så är det nu bara att gå all in i guld. Sägs även att Ryssland nu producerar mer olja än Saudiarabien.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...