2009-07-10

125% belåningsgrad på bostäder införs i England

Det brittiska bolåneinstitutet Nationwide inför 125% belåningsgrad på köp av ny bostad. Visserligen till för tillfället höga räntor, uppe över 7%, men ändå.

Här skall den brittiska bostadsbubblan eldas på igen, fast frågan är om folk är så korkade? Att banker är korkade visste vi ju redan, men kanske har åtminstone folk lärt sig något kan man tycka?

Vad det handlar om är att låntagare som ligger back på sin gamla bostad kan köpa en ny, mindre bostad, men få ta med sig överbelåning från den gamla bostaden. Det är åtminstone tanken, dvs att fortfarande kreditvärdiga personer som ligger back på den punkterade bostadsbubblan ("negative equity") skall kunna gå med mössan i hand till Nationwide och byta bostad ändå. Om jag uppfattat det korrekt.

Nationwide kallar det för klokt och socialt ansvarstagande.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

7 kommentarer:

 1. :) Jaa, vad säger man. Det verkar faktiskt så.

  Man undrar vad det kommer stå i historieböckerna om denna tid..

  "Var folk totalt dumma i huvet vid denna tid??"

  - Ja, det verkar inte bättre, större merparten iaf.

  \PD

  SvaraRadera
 2. Är inte folk alltid dumma i huvudet, särskilt om man tittar på historien. Vi har väl rätt svårt att förstå många historiska skeenden utan att tycka att de är idioter, tex rasbiologi, vetenskap baserad på religion. Nu har ju förvisso alla inte ens lämnat de historiska föreställningarna men idag uppfattas de i allafall som extremister

  /Dan

  SvaraRadera
 3. Den stackaren som går på det där lär bli ränteslav för resten av livet.

  SvaraRadera
 4. Inflation är jättebra, eftersom det urholkar förtroendet för pappersvalutorna och påskyndar övergången till guld.

  Leve inflationen och kreditexpansionen!

  Leve Robert Mugade, Gideon Gono ch Gordon Brown!

  SvaraRadera
 5. Cornu,

  För en tid sedan hade du en gallup om hur stora huslån folk hade.

  Jag minns att jag då tänkte att den intressanta frågan är hur stora lånen är i förhållande till de totala tillångarna.

  Har du fastigheter till maknadsvärde 100 MSEK är ju inte 10M i lån så mycket att oroa sig för.

  Kan du inte göra en ny gallup på detta tema?

  Mvh,

  SvaraRadera
 6. Vad gör man inte för att försöka hindra kredit- och konsumtionsbubblan ifrån att explodera?
  Men detta är naturligtvis ett lika döfött försök som amerikanernas stimulanspaket. Det kommer bara att göra saker och ting värre än vad som redan är fallet. Man slutar aldrig att förundras över ekonomernas kollektiva dårskap.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...