2008-11-26

Pengar luktar inte. Men kol gör det.

Kina skriker efter energi till sin expanderande ekonomin. Svenska Dagbladet meddelar att svenska fonder har placerat 2 miljarder SEK i kinesisk kolkraft, men tydligen bara 500 MSEK i förnyelsebar energi i Kina.

Men svenskar sätter åtminstone pengar i förnyelsebar energi. Kolkraftverken hade byggts eller funnits ändå, skillnaden är nu att sveska fonder och sparare kan tjäna pengar på detta, och kan om de finner bra investeringar använda dessa pengarna till att investera i förnyelsebar energi.

Hade inte svenskar investerat i kolkraften hade någon annan gjort det. Kina är inte som Sverige mättat på energiproduktion, så investeringar i kolkraft hade skett ändå. Någon annan kunde återinvesterat vinsterna från kolkraften i vapenindustri. Det är inte vad man investerar i som är avgörande, utan vad man gör med vinsten.

Eller är någon så naiv att de tror att om svenskar inte investerat i kinesisk kolkraft så hade Kina stängt ner sina kolkraftverk och fått ännu mer rullande black-outs, och en lamslagen industri som inte längre kunnat tillverka billiga plastprylar till svenska barns julklappar?

Nej, är det något man kan göra för att stoppa kinesisk kolkraft så är det att inte köpa något som det står Made in China på. Lycka till med det. Hoppas barnen gillar böcker och inte behöver kläder.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

2 kommentarer:

  1. Dawid Myslinski rekommenderar blankning i PA resources ...

    SvaraRadera
  2. Han tror rent av att PARE kan gå ner till fyra kronor. Ja, tack säger jag till det.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...