Kina skriker efter energi till sin expanderande ekonomin. Svenska Dagbladet meddelar att svenska fonder har placerat 2 miljarder SEK i kinesisk kolkraft, men tydligen bara 500 MSEK i förnyelsebar energi i Kina.

Men svenskar sätter åtminstone pengar i förnyelsebar energi. Kolkraftverken hade byggts eller funnits ändå, skillnaden är nu att sveska fonder och sparare kan tjäna pengar på detta, och kan om de finner bra investeringar använda dessa pengarna till att investera i förnyelsebar energi.

Hade inte svenskar investerat i kolkraften hade någon annan gjort det. Kina är inte som Sverige mättat på energiproduktion, så investeringar i kolkraft hade skett ändå. Någon annan kunde återinvesterat vinsterna från kolkraften i vapenindustri. Det är inte vad man investerar i som är avgörande, utan vad man gör med vinsten.

Eller är någon så naiv att de tror att om svenskar inte investerat i kinesisk kolkraft så hade Kina stängt ner sina kolkraftverk och fått ännu mer rullande black-outs, och en lamslagen industri som inte längre kunnat tillverka billiga plastprylar till svenska barns julklappar?

Nej, är det något man kan göra för att stoppa kinesisk kolkraft så är det att inte köpa något som det står Made in China på. Lycka till med det. Hoppas barnen gillar böcker och inte behöver kläder.

Skicka en kommentar Blogger

  1. Dawid Myslinski rekommenderar blankning i PA resources ...

    SvaraRadera
  2. Han tror rent av att PARE kan gå ner till fyra kronor. Ja, tack säger jag till det.

    SvaraRadera

 
Top