2008-09-16

Börskrasch på gång?

Börskrasch låter väldigt dramatiskt, och det är det också förstås. Samtidigt är det de långa utdragna nedgångarna som raderar mest kapital.

Det amerikanska indexen S&P 500 föll 4.7% igår. Hårdast drabbad var förstås finanssektorn, och underligt nog energi. Dow Jones-index gick ner 4.4%. Måndagen den 15:e september var alltså den värsta dagen sedan den 11:e september 2001.

Nu kanske marknaden lugnar ner sig idag, men accelererar utvecklingen och vi under tisdagen får en större nedgång än igår så finns det mkt stor risk för ordentlig krasch på onsdag. Nu behöver det inte bli så, långt ifrån.

Det räcker ju att börsen år ner 1% i veckan så har index halverats på ett år, lika illa det, rent av värre då hoppet hålls vid liv och folk går in för tidigt.

Det är väldigt lätt att ryckas med i sådant här. Själv ser jag tecken på att oljan börjar bottna och även en del indikatorer kring PA Resources som fick mig att tömma kofferten på de sista slantarna och öka i aktien igår. Antagligen var det en dum idé, men knappast på lång sikt.

Finansjournalisterna har bråda dagar. Vill man bli road av något mitt uppe i tragiken så hade Lehman Brothers VD tagit ut det mesta av sin lön i form av aktier i bolaget. Enligt Dagens Industri har han fått se en förmögenhet på 700 miljoner dollar utraderas och bli till noll. Tydligen har man varit så blinda på Lehman Brothers att VD verkligen inte såg några problem alls. Allt som behövdes var att läsa balansräkningen. De anställda hade aktier i bolaget värderade till 75 miljarder kronor vid årsskiftet, pengar som nu är borta.

Detta går att jämföra med IT-kraschen, men finanskraschen är mycket allvarligare. IT-bolagen under dotcom-hysterin tillförde oftast inte samhället något viktigt, och det var därmed inte speciellt svårt att förutse den kraschen heller. Men bank- och finanssektorn är kugghjul i det moderna samhället. Så detta är mycket, mycket värre. Och det är långt ifrån över.

E-bay översvämmas av Lehman Brothers-memorabilia, de anställda försöker sälja både pennor, kepsar och muggar. Bland det lustigare finns en autentisk kub med diverse corporate bullshit som Lehman delade ut till alla sina anställda 2007. På den står t ex "Demonstrating smart risk management" .

Alltid finns det någon som har en idé att tjäna pengar. På E-bay finns nu nytryckta T-shirtar att köpa som det står "I invested my life savings in Lehman Brothers and all I got was this lousy T-shirt".

Återstår att se om länkarna till E-bay fungerar.

Kom ihåg de fem faserna för att hantera något hemskt: Förträngning, ilska, förhandling, depression och acceptans. Just nu är väl de flesta någon av de tre första faserna. En som uttrycker ilska är Investors chef i New York, som enligt Svenska Dagbladet försökerskylla på USA:s regering. Att peka finger och leta syndabockar är inte direkt konstruktivt och löser inga problem, utan visar snarare på en stressreaktion. Ilska eller förhandling, men definitivt inte acceptans.
Kommentarer kräver registrering, t ex hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör. Det är snabbt och enkelt att registrera sig hos Verisigns OpenID-tjänst eller MyOpenId, som kan rekommenderas, alternativt använd Facebook via tredjepartstjänsten Facebook-OpenId. Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, hets mot kön, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam, inklusive politisk reklam, t ex länkar till politiska partier eller kopierad text från partier, kommer raderas. Det samma gäller sk folkhemsfundamentalistisk vokabulär och feministisk hetsretorik. En del inlägg identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats, vilket kan ta flera timmar. Vid fler än 200 kommentarer syns inte alla kommentarer direkt utan man måste klicka på Visa fler. För ouppmärksamma kan det se ut som att kommentarer raderas eller censureras, men de finns kvar under Visa fler. Frånvaron av radering innebär inte ett stöd för kommentaren från bloggens sida, bara att den inte verkar bryta mot lagar, reglerna eller är en sanitär olägenhet. För att kunna kommentera behöver du ha tredjeparts cookies aktiverade i din webläsare.
Nedanstående kommentarer kommer från bloggläsare och är inte en del av det redaktionella innehållet.

3 kommentarer:

 1. Bra kommentar.

  SvaraRadera
 2. Denna kollaps, som förmodligen bara börjat och kommer bli lik 30-talets depression, kan mycket väl skjuta Peak Oil-effekterna långt fram. Jag har en misstanke om att detta kan ha varit planen då man bestämde agendan för den frikostiga utlåning som skett.

  Att t.ex. låna ut $1.000.000 på ett bräde till en arbetslös äldre kvinna i ett ghettoområde, som jag läste någonstans, får iaf mig att undra. Att dessa låneförsäljare sedan var medvetna om konsekvenserna tror jag absolut inte, de ville bara åt provisionen. Men bollen var satt i rullning. Läs detta: http://www.expressen.se/ekonomi/1.1089366/har-ar-kvinnan-bakom-krisen
  Vad tror du Cornu? Men du är ju inte mycket för konspirationer?

  SvaraRadera
 3. Nja.

  Knappast någon konspiration, bara fartblindhet och girighet, som alltid vid bubblor.

  Vad gäller peak oil, så minskar inte oljekonsumtionen vid lågkonjunktur eller recession, den planar bara ut. Priset kan däremot gå ner, men det vidmakthåller bara gamla konsumtionsmönster.

  Sedan 1980 har inte konsumtionen av olja minskat ett enda år globalt. Sker det nu, så beror det på minskad produktion pga peak oil, men man kan förstås maskera det och skylla på finanskrisen och ekonomin istället.

  Regionalt och nationellt kan konsumtionen minska, men knappast globalt.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...